Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Αγρότες-Τα παραστατικά που καταχωρούνται στα βιβλία και υπολογίζονται στα έξοδά τους

Καύσιμα: καθ’ όλη τη  διάρκεια του έτους, ξοδεύονται συνεχώς καύσιμα, (όργωμα, σβάρνισμα, σπορά, λίπανση, πότισμα κλπ.). Για αυτές όλες τις εργασίες, το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται είναι έξοδο και εκπίπτει 100%.

Φ.Ι.Χ. γνωστό στην καθημερινότητα ως αγροτικό: ανεξάρτητα αν καίει βενζίνη ή πετρέλαιο, εφόσον η άδεια κυκλοφορίας του, είναι Φ.Ι.Χ. {Φορτηγό ιδιωτικής Χρήσης}, τότε καταχωρούνται 100% και οι βενζίνες.

Ασφάλειες μηχανημάτων: Όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των μηχανημάτων είναι έξοδα και εκπίπτουν 100%. Προϋπόθεση είναι στο Μητρώο παγίων της κάθε γεωργικής επιχείρησης, να έχουν καταχωρηθεί όλα τα μηχανήματα και βέβαια η άδεια να είναι στον ίδιο αγρότη και όχι σε κάποιον άλλον συγγενή ή τρίτο πρόσωπο.

Αρδευτικά: Στις περιπτώσεις που ποτίζουν από ένα αρδευτικό περισσότεροι του ενός, βγάζουμε φωτοτυπία το λογαριασμό της ΔΕΗ, και καταχωρούμε το ποσό που πλήρωσε ο καθένας.

Ενοίκια χωραφιών: η πληρωμή τους μόνο μέσω τραπεζικής κατάθεσης.

EΛΓΑ: Από το site: www.elga.gr, επιλέγουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και με τους κωδικούς του taxisnet, μπαίνουμε στις αιτήσεις και μπορούμε να εκτυπώσουμε α) την καρτέλα με τη συνολική επιβάρυνση και β) την καρτέλα των πληρωμών, η οποία είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί ως έξοδο.

Ο.Γ.Α.: Τις πληρωμές που έχουν γίνει εντός του έτους. Όχι το σύνολο των πληρωμών (στην περίπτωση που κάποιος έχει ρύθμιση

Επιδοτήσεις: Από το site του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr), επιλέγουμε τις πληρωμές και πληκτρολογώντας ΑΦΜ και 4 τελευταία ψηφία της ταυτότητας, εμφανίζονται οι πληρωμές που έγιναν εντός τους έτους. Για τις πληρωμές αυτές και με την ημερομηνία που φαίνεται ότι έγιναν, εκδίδουμε τιμολόγια προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόσα τιμολόγια, όσα και οι πληρωμές που έχουν γίνει.

Εργόσημα: Έξοδο για τους παραγωγούς είναι η απόδειξη πληρωμής από την τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ.
Εργόσημα μπορούν να μπουν και στα μέλη της οικογένειας του παραγωγού. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, για τον αγρότη τα εργόσημα της οικογένειάς του είναι έξοδα, για τα μέλη από την άλλη είναι μισθοί και θα φορολογηθούν με τις διατάξεις φορολόγησης των μισθωτών.

Αγρότες που δεν τηρούν βιβλία: ισχύουν και για αυτούς όλα τα παραπάνω. Η βασική διαφορά με τους έχοντες βιβλία, είναι οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην περίπτωση αυτή,εκδίδεται βεβαίωση επιδοτήσεων και με βάση αυτή υπολογίζουμε ως έσοδο τις επιδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου