Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Είδη εταιριών


1) Ατομική ή Προσωπική Επιχείρηση:
είναι η πιο διαδεδομένη μορφή επιχείρησης και είναι ουσιαστικά αυτή που ταυτίζεται με το πρόσωπο του επιχειρηματία.
Η επιχείρηση αυτής της μορφής έχει περιορισμένα έξοδα ίδρυσης, οργάνωσης και διοίκησης και αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και δυνατότητας άμεσης λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων στον επιχειρηματία. Για τους λόγους αυτούς, αυτή η μορφή επιχείρησης ενδείκνυται για μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζονται από την ανάγκη γρήγορης προσαρμογής στις συνθήκες της αγοράς καθώς και για αγροτικές ή  βιοτεχνικές επιχειρήσεις όπου η δυνατότητα προσωπικής επίβλεψης σε ζητήματα που αφορούν στο μέγεθος της παραγωγής, στην επιλογή των μεθόδων παραγωγής κ.α. κρίνεται αποφασιστικής σημασίας.
Τα μειονεκτήματα της ατομικής επιχείρησης είναι ότι αυτή έχει μικρή οικονομική επιφάνεια και περιορισμένη πιστωτική ικανότητα. 

2) Εταιρική μορφή επιχείρησης:
είναι αυτή που ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτομα, τους εταίρους που συνδέονται από τη λεγόμενη εταιρική σχέση. Αυτή η μορφή επιχείρησης χαρακτηρίζεται από τη συλλογική συνεργασία και κρίνεται ως  η καταλληλότερη όταν το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει αποφασιστεί από τους εταίρους επιβάλλει την ανάπτυξη μεγάλου μεγέθους. Η εταιρική μορφή επιχείρησης  περιλαμβάνει:
Την ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.)
Στην εταιρεία αυτή όλοι οι εταίροι ευθύνονται ο καθένας προσωπικά για τη δραστηριότητα και τα χρέη της επιχείρησης. Σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης των χρεών τους, υπόκεινται σε προσωπική κράτηση. Η ομόρρυθμη εταιρεία, όπως εξάλλου και η ετερρόρυθμη αποτελεί προσωπικό τύπο εταιρείας.
Την απλή ετερόρρυθμη εταιρεία (Ε.Ε.)
Σε αυτή τη μορφή επιχείρησης τα ομόρρυθμα μέλη ευθύνονται απεριόριστα και τα ετερρόρυθμα μέλη μέχρι του ποσού της συμμετοχής τους. Πάντως, ένας τουλάχιστον εταίρος είναι υπεύθυνος με όλη του την περιουσία για τα χρέη της εταιρείας, γεγονός που συνεπάγεται την κράτησή του σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης των χρεών.
Την ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.)
Αποτελεί απρόσωπο τύπο εταιρείας με νομική αυτοτέλεια.  Η ανώνυμη εταιρεία είναι μετοχική και αυτό σημαίνει ότι κάθε εταίρος (μέτοχος) είναι υπεύθυνος μόνο για το ποσοστό της συμμετοχής του, δηλαδή για τον αριθμό των μετοχών που διαθέτει. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι:
Ο μέτοχος συμμετέχει στην εκλογή της διοίκησης της εταιρείας, στη διαμόρφωση των γενικών αρχών που τη διέπουν και στα κέρδη, ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που διαθέτει.
Στη γενική συνέλευση των μετόχων κάθε μέτοχος διαθέτει τόσες ψήφους όσες και οι μετοχές του.
Σε περίπτωση ζημιών ή πτώχευσης ο μέτοχος ευθύνεται μόνο μέχρι του ποσού που έχει καταβάλλει για τις μετοχές του, συνεπώς στη χειρότερη περίπτωση, οι μετοχές του χάνουν τελείως την αξία τους.
Την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)
 Η Ε.Π.Ε. είναι ένας ενδιάμεσος τύπος εταιρείας μεταξύ των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. & Ε.Ε.) και της ανώνυμης εταιρείας. Είναι η εμπορική εταιρεία που απαιτεί πολύ μικρό κεφάλαιο για τη σύστασή της και στην οποία οι εταίροι έχουν ευθύνη μόνο για το ποσό της εισφοράς τους και τα μερίδιά τους μπορούν να μεταβιβαστούν, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων, με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου